Čaje

Čaje

Naše nabídka je tvořena čaji dodávanými největšími znalci v Evropě – Angličany. Náš čaj je původem z ostrova Srí Lanka. Tato základní surovina je zpracovávána klasickou, po staletí používanou metodou anglických zpracovatelů. Čaje chutnají právě tak, jak mají chutnat „Čaje o páté….“.
Většina našich čajů je certifikovaná Bio a Fairtrade.
Věříme, že Vás náš široký výběr (černé, zelené, bílé, ovocné) potěší.

Věděli jste, že…


O objevení čaje a jeho možnosti využívání k přípravě osvěžujících nápojů existuje více příběhů, nám se líbí tento….:
Když před téměř 5000 lety lidé v Číně náhodně objevili čaj jako nápoj, jednalo se výhradně o čaje zelené. Čaj byl objeven čínským císařem a léčitelem Šen Nungem, když v roce 2737 před naším letopočtem odpočíval pod divokým čajovníkem. Vítr utrhl několik lístků, a ty spadly přímo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických důvodů pouze převařenou.
A od té doby je čaj doporučován jako velmi vhodný prostředek k povzbuzení organismu a zachování zdraví.
Lidé v Evropě masově objevili tento blahodárný nápoj teprve v 80. letech minulého století. Zde se totiž nejvýrazněji projevovala anglická čajová kultura postavená na tom pít hlavně černý čaj.

Zpracování čaje

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Čajovník je stálezelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů. Na plantážích jsou keře udržovány ve výšce kolem jednoho metru. Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků a zvyšuje úrodu.
Z této rostliny nás zajímají lístky a pupeny (nikoli květové, ale listové zárodky), které jsou nejcennější částí naší rostliny.
Ručně sklízené lístky a vrcholové pupeny jsou zpracovávány několika základními způsoby, které dávají čaji následně specifické chuťové vlastnosti.

Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami, mezi známé čaj produkující země patří Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Čínská republika, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa. Nejlépe se mu daří v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem 2500 m.

NASTAVENÍ COOKIES
VÝHODNĚ V DELMART DO 1. 5. 2024

NAKOUPIT ON-LINE

MENU